LA CASTANYERA CIENTÍFICA



                    LA CASTANYERA CIENTÍFICA


Que he après?

He après  a cuinar utilitzant tecnologies de cocció  casolanes, concretament he après ha cuinar castanyes en un forn solar que hem construït nosaltres mateixos a la classe. Ens ha explicat el Cesc que aquest forn té ventatges però també te inconvenients, per una banda no contamina, ja que no utilitza gas ni electricitat i és económic, però te una desavantatge, i  és que només el pots utilitzar quan fa sol, sense el astro rei  no podras cuinar,   i per altra banda, si fa sol et tens que aixecar aviat per posar els aliments al forn, ja que la manera de cocció es molt més lenta que en una cuina tradicional. 



Tambè ens ha ensenyat com funciona un forn solar  i perquè es cuinen els aliments,  y així ens va dir que els aliments es cuinen gràcies a la calor que es queda allà concentrada,  que fa que els aliments es calentin i comencin a fer-se.  La veritat es que no s'he m'hagués ocorregut a mi aquesta idea tan ecològica , de fet,  se li va ocórrer a  Mouchot en el segle XIX que va a inventar  el mètode de cuina solar denominat "olla solar", feta amb materials que tot el món pot tindre  a la seva casa, pero ara i gràcies a  tecnologies de cuina més ràpides aquest forn solar no té futur.  


Per cuinar las nostras castanyess de forma tan ecològica he après a fer un forn solar utilitzant elements que tots tenin en la nostra casa, caixes  de cartró, paper d'alumini, celo, cartulina negra i film.




Com ho he après?


Primer de tot, amb les explicacións i vídeos que ens posava el Cesc a la classe, els vídeos eren de gent que feia diferents forns solars perquè despres nosaltres en grups fesim el nostre propi forn solar, també  he après tot el relatiu a la castanyera científica amb les explicacions del Cesc  sobre les capes que  hauria de tindre un forn solar per fer que funcini, aixì  com els materials que necesitem.

Una vegada que el profe ens ha explicat el fonamental, ens hem posat mans a l'obra per fer el nostre forn solar i poder cuinar les castanyes de forma ecològica.

Per fer el forn solar  hem fet grups a la classe y ens  va agradar molt aquesta tarea, cada persona del grup portava el material que haviem decidit entre tots  i ens vam posar a fer-lo a la clase, nosaltres vam trigar entre 3-4 dies en acabar el nostre forn, ja que les nostres caixes eren grans. 


Per fer el forn primer hem tallat les dues caixes a la mida i les van forrar  per dins amb paper d'alumini, després per fora les vam forrar amb paper negre perquè guardessin més la calor y finalment vam posar paper de diari. Vam posar las castanyes a la caixa petita i van posar paper film perquè la calor no se'n vagi, vam colocar el forn al terrat del col.legi i a esperar que es cuinesin,  però vam tindre un problema, les vam posar un divendres, i per mala sort, aquell cap de setmana va ploure molt i va fer molt de vent, òbviament, totes les caixes no estaven en la pocició en les que les vam deixar, estaven totes a la cantonada, la nostra caixa no va sobreviure i el paper d'alumini es va trencar, les castanyes no es van cuinar, no només perqué no feia sol, sinó també perquè l'aigua de les castanyes es va evaporar i van quedar com un fruit sec, però ens les vam acabar menjant a pessar de que la nostra caixa no va sobreviure i que les castanyes no se'ns van fer.  M'ho vaig pasar molt bé fent el forn i em sembla una bona idea per no contaminar, però la desventatja, com he dit avans, és que només el pots fer servir quan fa sol. 








                                                                                                           
Com m'han avaluat?


M'han avaluat  per la forma de fer el forn, també per l'atenció   que he prestat  a la classe i amb l'interes a l'hora de fer  l'experiment i finalment, per aquest portfoli. M'ha agradat molt fer aquest experiment i m'ho he pasat molt be.





Comentarios