ELS PLÀSTICS


                      ELS PLÀSTICS


Avui no podríem imaginar la nostre vida sense el plástic i això  encara que és un material molt contaminant i que port causar molt dany al medi ambient,  motiu pel qual hi ha moltes campanyes per evitar el seu ús i substituir-lo per altres materials.

CONCEPTE

Els plàstics són uns materials moderns que es fabriquen  per a us industrial des de  principis  del segle XX, el seu ús ha anat creixent en els últims anys i ha substituït a altres materials tradicionals com la fusta, els metalls...

La paraula plastic és el nom popular i polimer és el nom tècnic. Per tant podem dir que els polimers són uns materials d'origen orgànic,   formats per molècules gegants amb àtoms de carboni i altres elements com l'hidrogen, oxigen, nitrogen o el sofre, silici, alguns es poden obtenir de materials naturals como la cel.lulosa, però la majoria de plàstics d'ús comercial  s'obtenen del petroli. Els plàstics són sòlids amorfs, sintètics o semisintètics i que tenen gran utilitat en la industria.

La majoria dels materials plàstics són transparents, incolors i fràgils, però si se'ls afegeis determinades substàncies, les seves propietats canvien i el podem fer lleugers, flexibles, colorids, aïsllants...


CLASSIFICACIÓ  DELS PLÀSTICS.

Els plàstics es classifiquen en tres grups segons la disposició de les macromolécules que els constitueixen:

        1.- TERMOPLÀSTICS.  Són els plàstics més emprats. Les seves macromolècules estan disposades lliurement sense entrellaçar-se, i gracies a aquesta disposició en escalfar-se a una determinada temperatura és posible modelar, es podem emmotllar diverses vegades sense que es degradin i així es poden reciclar per obtenir objetes diferents

Eixemples: 

El polietilè s'utilitza per fer ampolles per a detergents i productes de neteja, sacs, bosses, revestiment de cables.

El  polistirè,  s'utilitza per fer envasos per aliments, joguines. Hi ha un tipus especial de polistirè anomenat polistirè expandit, que servei per embalar i com aïllant tèrmic i és el que coneixem com suro blanc, la seva sigla és PS.

El PVC,  és flexible i tenàc, s'utilitza per revestiment de cables  elèctrics, per fer canonades, marcas de finestres, ampolles transparents d'aigua.

El poliester,  és transparent i s'utilitza per fabricar ampolles de begudes amb gas. En aquest cas, es coneix amb l'abreviature  PET.  Altres tipus s'utilitzan per fabricar anoracs, sacs de dormir ...

El niló és de color blanc, molt tenaç i elàstic, i amb niló es fan cordes, teixits ...

        2.- TERMOESTABLES. Les seves marcromolècules es creuen formant una xarxa de malla tancada, aquesta disposició no permet nous canvis de forma, sols es pot deformar una única vegada.


Eixemple:  

La baquelita,  que és un plàstic dur, fràgil i bon aïllant de l'escalfor, de color fosc i s'utilitza per fer mànecs d'olles i paelles, frens, aïllants elèctrics entre altres usos.

La melamina, és dura i rígida, s'utilitza en forma de làmines per recobrir la fusta de mobles de cuina o les taules de classe.

La resina de poliester, és dura i rígida, s'útilitza per fer cascos de vaixells i peces de carrosseria afegint-li fibra de vidre

   

    3.- ELASTÓMERS. Les seves macromolècules s'ordenen en forma de xarxa amb pocs enllaços, pero ordenats. Aquesta disposició permet obtenir plàstics de gran elàsticitat qeu recuperen la seva forma i demensions quan deixa d'actuar sobre ells una força.

Eixemple: poliuretans que es utilitzen per fer raquetes de tennis, carcasses de televisors i ordinadors entre altres ús.


Els plàstics tenen un sistema d'identificació  a partir de nombres i simbols. 




SEGONS EL SEU ORIGEN ELS PLÀSTICS ES CLASSIFIQUEN EN

        1.-NATURALS:  són els que ja existeixen a la natura com per eixemple el cautxú.

      2.- ARTIFICIALS:  s'obtenen de la industria a partir de la transformació de polímers naturals, per eixemple fibra vulcanitzada.

      3.- SINTÈTICS: S'obté a partir de primeres matèries que provenen del petroli.


PROPIETATS DELS PLÀSTICS

     1.- LLEUGERESA: és deguda a la baixa densitat dels plàstics

     2.- CAPACITAT AÏLLANT: tant térmica com elèctrica

    3.- RESISTENCIA QUÍMICA: els permet resistir els agents atmosfèrics i bona parte de substàncies químiques agressives.

   4.- RESISTENCIA MECÁNICA: la resistència mecànica és aceptable encara que no assoleix  la dels materials metàl-lics

    5.- VERSATILITAT:  possibilitat de modificar algunes propietats afegint-hi substàcnies  additives.

    6.- FACILITAT DE FABRICACIÓ: tenen facilitat per ser emmotllats i adoptar tot tipus de formes.

    7.- COMBUSTIBLES:  cremen amb facilitat  degut a les mol-lècules de carboni i hidrogen.


BIOPLÀSTICS

Són una alternativa als plàstics tradicionals, ja que són plàstics ecológics que serveixen per evitar alguns del problemes medio ambientals dels altres plàstics. Els bioplàstics són derivats de productes com l'oli de soja o blat de moro. Els bioplàstics són biodegradables i per tant no perjudiquen el medi ambient, a més a més tenen moltes altres avantatges perquè suposan un estalvi energétic en la producció,  no consumeixen materies primes no renovables, reduixen els residus no biodegradables  que contaminen el medi ambient i no modifiquen el sabor i olor dels aliments.



Jo peso que és evident l'importàncie dels plàstics a la nostra societat ja que són utilitzats en molts camps  gracies a les propietats que tenen però també tenen una part negativa ja que són  molt contaminants del medi ambient, tant en la seva fabricació com quan s'acaba la seva vida útil, és a dir com residu solid. Per tant, tenim que evitar el seu impacte i per això haurem de introduir en la nostra vida actes i conceptes tan importants com reciclar, reutilitzar, recuperar, reduir o utilitzar plàstics biodegradables . Avui ja hem començat a utilitzar cada vegada més plàstics biodegradables, així els supermercats han substituit les bosses tradicionals per bosses biodegradables i el seu ús cada vegada s'ha extendit més.

http://www.documentarymania.com/player.php?title=Plastic%20Planet

Fa un temps he vist un documental d'Investigació  d'un director austriac, Werner Boote, el documental es titula "Plàstic Planet" i la veritat que és molt interesant,  perquè mostra com el plàstic s'ha convertit en una amenaça global i també fa una reflexió sobre el consum responsable del plàstic i intenta que el consumidor sea proactivo  i responsable amb aquest tema. Te deixo aquí el enllaç del documental per si vols veure-ho. Jo la vaig veure en anglès perquè no la vaig trobar en castellà ni en català.

http://www.documentarymania.com/player.php?title=Plastic%20Planet



No podem oblidar que per exemple un envase de yogur triga 500 anys en degradars-se, he trobat informació que diu que Espanya és el  primer productor de bosses de plàstic d'un solo ús d'Europa i el tercer consumidor, per tant penso que aquests dades hauriem de fer-nos reflexionar sobre la nostra forma de actuar quan utilitzem qualsevol producte que este fet amb plástic.


1 Experiment: "Acetona i escuma de poliestirè"

Per fer el nostre experiment necessitarem:

   . Acetona pura

   -Poliestirè expandit (porexpan)

  - Un got o recipient de vidre transparent.

   





Passos per fer el nostre experiment:

El experiment és molt senzill i divertit. 

1.- Omplir el got fins  a la meitat amb acetona pura.
2.- Introduïm am cura la barra de poliestirè expandit en el got ple d'acetona.

Jo he utilitzat dos tipus d'acetona,  perquè així podia comparar la diferència i si el resultat seria diferent. , tenia molta curiositat per veure la diferència. Per una banda vaig utilitzar  acetona pura i per altra  quitaesmalt amb acetona. 
L'únic que ha funcionat  ha sigut l'acetona pura. El quitasmalt amb una mica d'acetona no ha acabat de descompondre el porexpan.

RESULTAT DEL EXPERIMENT:

Quand vaig introduir el porespan al got que contenia acetona 100% pura es va desfer molt rápidament,  i apareixen bombolles, és com si es fongués fins arribar a entrar tota la barra de poliestirè al got. Amb poca acetona el poliestirè va desapareixent i és igual les barres que anem introduint, l'acetona es "menja" tot el poliestirè. A la fi queda una massa compacta.

El que ha succeït es que  l'acetona i el poliestirè produixen una reacció, s'ha produit una disolució,  les molècules de l'escuma es barregen amb l'acetona i com  que el poliestirè expandit és una escuma que conté una gran quantitat de gas, ho que fa que augmente el seu volum, quan ho barregem amb acetona pura el gas s'allibera  i la massa que queda és el poliestirè sense expandir.
L'acetona és el disolvent que més s'utilitza en la indústria. L'acetona dissol el poliestirè i el gas que està dins d'aquest material s'allibera, i per aixó surten bombolles .

Aquest experiment m'ha encantat!!!!! ho he fet moltes vegades pequè m'agradava molt veure com el poliestirè  desapareixia a l'acetona. 


  2 Experiment. "Bossa de plàstic i pal de fusta"

Per fer el nostre experiment necessitarem :

    -Guant de plastic

   -Aigua

    -Un pal de fusta (prim)

Procediment: 

1. Omplim el guant amb aigua. 

2. Travessem el guant amb el pal .

Aquest ha sigut el meu resultat




Al principi quan ho vaig treure va sortir una mica d'aigua pero al poc temps, va deixar de sortir-ne. 

Això es deu a que els polimers quan traveses amb el pal es separen, però quan ho treus,es junten poc a poc. La bossa de plàstic està feta de polietilè que ès un polimer, ( és a dir, es tracta d'una mol-lècula formada per altras més petites anomenades monómers), quan les molècules s'agrupen  es produeix la polimerizació, es a dir una reaccio química  que permet l'agurupació de totes les molècules.

El pal de fusta s'obre  paso a través de les molècules de polietilè, les macromolècules empenyen contra el pal de fusta envoltant-lo de manera molt fort i així crea un segell que evita la fugida de l'aigua, és a dir  les molècules s'han separat i s'han tornat a tancar de forma hermética al contacte amb el pal. 

Al nostre experiment, la bossa de plàstic al contacte amb la punta del pal de fusta, s'obre, separant les seves molècules i es tanca de nou al contacte amb el pal.


Experiment  3.  "Llet, vinagre i la seva separació"

Necessitarem els següents elements:

    - 1/4 de litre de llet

    - 1 cullerada de Vinagre

   - Colorant (opcional)

  - Olla 

  - Colador 






 

 Passos per fer el nostre experiment:

        1.- Calentar la llet en l'olla sense que arribi a hervir

        2.- Afegir el colorant, jo vaig posar colorant vermell

        3.- Verter la cullerada de vinagre en la llet i remoure

        4.- Passar el contingut  pel colador i deixar escórrer be.

        5.- Abocar en el motlle la pasta obtinguda i deixar-la secar.


RESULTAT

La parte de dalt es troba líquida i la part de sota sólida. La llet es va transformar en una mena de bola de plàstic. El vinagre va coagular la llet, es van formar grumolls al líquid i es van lligar entre si formant una bola de plastic.

La llet conté una proteïna anomenada caseina  que al entrar en contacte amb el vinagre que és un ácid es desplaça al fons del recipient ( es pot utilitzar per elaborar formatge). Les caseines de la llet que són les proteines es van aglomerar  i es van lligar entre ells  al voltant de la matèria grassa de la llet 

Ho que va passar és que es va produir una reacció química .Les molècules de caseina i els àtoms solts de hidrògen s'agrupen i formen coàguls visibles, aquests coàguls s'anomenen qualls i s'utilitzen per fer formatge, el líquid s'anomena sèrum.

Així va fer plàstic làcteo  i bideodegradable. Aquest experiment m'agradat menys ja que el vinagre desprèn una olor molt desagradable.


Experiment 4 :  "Plàstic màgic casero"

Necessitarem:

  - Plàstic del nombre 6, poliestirè

 - Tisores

   - colors opcional

   - Forn





Al principi vaig provar amb un paper, però no va funcionar, ho vaig tornar a intentar amb un paper diferent y va sortir. He fet dos clauers i un codi d'una playlist que quan ho escanejes surte l'album. 

        1.- El primer que va fer es tallar el plastic tipo 6, 
        
        2.- Després vaig fer un dibuix i després vaig recortar el dibuix 

        3.- Vaig posar al forn el plàstic a 150 graus fins que el plàstic queda reduït a una mida més petita.

RESULTAT.

El plàstic comença a retorcçar-se i a encogir i després d'una estona torna a quedar plano i el resultat va ser un plàstic reduit molt  en  mida i que es va posar dur ( una tercera parte de la mida que tenia).  La seva mida s'ha reduit  aproximadament 7 vegades i vaig augmentar el seu grosor també 7 vegades
Aixó es produeix perquè els plàstics están formats poe polimers, el poliestirè és a més a més un termoplastic,  és a dir, eé un plàstic que es torna deformable quan s'escalfa.

Amb aquest blog dels plàstics vaig aprendre moltes coses i m'he divertit molt i penso que no es tracta de que deixem de comprar productes de plàstic, però ens hem de conscienciar  dels efectes negatius que té  no el plàstic sino el mal ús que fem dels plàstics.  









Comentarios

Publicar un comentario