LES EINES DE L'AULA DE TECNOLOGIA
Què en sé?
Sé que hi ha molts tipus d'eines, i que cada eina té una utilitat diferent. Segon el material que anem a treballar (ferro, fusta, paper...) utilitzarem un tipus d'eina o un altre. Així, per eixemple, una eina per tallar és la tisora, però no utilitzaren aquesta eina si volem tallar fusta o metal, per aquests cas necesitarem una eine que tingui més força, com una serra eléctrica.
També sé que hi ha eines diferents segon el us que li donem, així hi ha eines que són per tallar, (tisores, serra, cutter...), altres per unir,( pistola de silicona, soldador...), altres per fer forats ( trepant...), eines per subjetar (cargol)...
La varietat d'eines que hi existeixen son moltísimes. Jo conec les més comunes i que més es solen utilitzar, bàsicament les que tots solem tindre a casa (martell, tornavis, clau anglesa, trepant...) Hi ha algunes eines que no tenim a casa però les conec de l'aula de tecnologia i perque escolto al meu pare quan parla de la seva feina.
Jo, la veritat es que les eines no les utilitzo molt sovint, quan més les utilitzo es a l'aula de tecnologia i la veritat m'ha agradat molt perque aquell moment el disfruto molt.
A la meva casa quan la meva mare té que apretar algun cargol d'una paellera ho faig jo perque m'agrada molt.
També sé una cosa molt important i es que per utilitzar algunes eines sense perill tambè existeixen eines de seguretat que debem cumplir, com per eixemple utilitzar ulleres de treball per soldar o tallar fusta.
Tambè se que hi ha eines eléctriques i manuals.
Les elètriques no necesiten molt esforç fisic i les manuals depenen de quina eina utilitzis necesitarà més esforç o menys .
Aqui et deixo una foto de les eines que te el meu pare casa.
Que he après?
He aprés moltes coses sobre les eines que abans no sabia. He aprés que hi ha molta classe d'eines i que les eines es clasifiquen segons la funció que compleixen cada grup, així teninc eines de percusisió, eines de tall, eines d'abrasió, eines de perforació, eines d'agafar o retenir, eines de cargolar, eines passives, eines de mesurar, eines de soldar. També he aprés que hi ha elements de protecció que hem d'utilitzar amb determinats eines per evitar danys personals i accidents.
He aprés que hi ha que utilitzar l'eine adequada segons el treball que volem fer i adoptar les mesures de seguritat necessàries per evitar qualsevol accident.
En aquest tema de les eines he aprés el nom d'eines que no coneixia, per exemple, que el martell de bola s'utilitza en treballs de metalurgia, que hi ha unes tisores anomenades tisores de planxa...
En el tema de les eines he estudiat, 9 tipus d'eines, les eines de percussió, de tall, d'abrasió, perforació, d'agafar o retenir, cargolar, passives, mesurar, traçar o marcar, d'adherir o soldar.
També he aprés la diferència que hi ha entre eina i màquina-eina. La eina és un objecte per a una acció determinada i utilitzat directament sobre la mà per actuar sobre un objecte i la màquina-eina és un conjunt motorizat emprat per treballar peces de diferents materials.
Ahora explicaré algunes de les coses que he aprés de cada grup d'eines.
EINES DE PERCUSSIÓ: són enines que ens permeten donar cops als materials per tal de doblegar-lo, fixar-lo... A aquest grup pertanyen els martells i cada martell s' ha d'utilitzar correctament per el us al que está destinat. He aprés que hi ha moltes clases de martells:
Martell de pena: aquest martell és el més comú a les caixes d'eines que hi ha a les cases, i té un us general, i es diu pena perquè a la maça d'acer té un extrem en punta anomenat pena.
Martell d'orelles: ens permet clavar i desclavar claus, i els solen fer servir els fusters.
Martell de bola: és el que es fa servir més en els treballs de metal·lurgia, té un cap semiesferic i una altre pla.
Maceta de niló: te dues boques planes de niló. He aprés que el niló es un material rigid, però ens permet colpejar materials tous o semi tous, sense trencar-los ni deixar-li marca
Maça de goma: la pat de la maça es completament de goma, i com la goma és un material molt tou ens permet colpejar materials tous o fràgils, sense trencar-los ni deixar-li marca.
Maceta de paleta: te dues puntes planes i pesa molt, es sol utilitzar més en la construcció i també s'utilitza amb l'escarpra,
EINES DE TALL: són eines que ens permeten tallar, dividir... els materials a partir d'una fulla, com per exemple els cuters, les tisores, les serres, els xeracs... Aqui vam estudiar les serres i les diferents clases que hi ha, així com per a que serveixen cadascuna i les normes de seguretat que hem de tenir quan utilitzem aquestes eines
Serres:
Serra de mà: és la serra que es fa servir per a tallar metalls, la fulla es pot cambiar.
Serra de vogir o marqueteria: es una serra amb forma d'arc, amb una fulla molt prima, es fa servir per tallar amb molta precisió, per exemple per una estatua de fusta doncs s'utilitza aquesta serra
Serra tallabaixos: té un suport que ens permet regular l'angle de talll, es sol fer servir per llistons i motllures.
Serra de batidor: com diu el seu nom té un batidor i una corda que es cargola per aconseguir la tensió de la fulla. S'utlilitza per fer talls rectes en taules de fusta.
Xerracs:
Els xerracs tenen una fulla ampla i un mànec, que ens permet tallar peces grans amb poc esforç. He aprés que hi ha moltes clases de xerracs i per diferents usos.
Xerrac de punta: la seva fulla es molt estreta i això ens permet fer talls corbs, la fulla es pot doblegar facilment. S'han d'evitar els moviment bruscos, ja que com es flexible podriem trencar la fulla.
Xerrac de beina: aquest xerrac té un reforç que s'anomena costella i que li dona rigidesa a la fulla. Els talls que es poden aconseguir tenen una gran precisió en els talls de llistons.
Xerrac de beina + guia tallabiaixos = angles de 90º- 45º: els talls de la guia tallabiaixos fan de guia del xerrac, les guies poden ser de diferents materials, de fusta, plàstic, alumini...
Guia tallabiaixos: es poden tallar angles de 90º i 45º tant cap a la dreta com cap a l'esquerra, la gua tallabiaixos es molt util per tallar els llistons de marcs i caixes
Xerrac de beina amb suport giratori: el suport del xerrc permet fixar angles amb comoditat, podrem sconseguir talls molt rectes amb precisió i seguretat.
Serres elèctriques:
Serra circular:es fa servir per trossejar, cantallejar.... s'ha de fer servir amb moltes precaucions, ja que per començar quan una eina es de tall hem de tindre molt de cuidado, i si la serra va molt ràpid com la serra circular més.
Serra de cinta: la serres de cinta es troben als tallers de fusteria, s'utilitzen per trossejar, cantallejar, tauler, serrar pel llarg i de través.
Serra elèctrica de vogir o serra de calar: canviant la fulla podem tallar diversos materials, fusta, plastic, metalls... Es poden aconssegiur talls interiors i talls circulars molt petits.
Tisores:
Tisores de paper: les tisores no s'han de fer servir per tallar objectes metal·lics, ya que com diu el seu nom són per tallar paper i les trecariem. Hi ha algunes tisores que poden fer tals de dents, es a dir que quan talles fan formes al paper.
Tisores d'electricista: els manecs estan recoberts de plàstic aillant, el forat que hi ha a una fulla facilita la feina de pelar fils elecrics, es podria dir que tens 2 eines en 1.
Tisores de planxa: Tenen mànec llargs, així facilita l'acció a l'hora de fer palanca quan utilitzem tisores de planxa convé marcar el camí de tall amb un punxó.
Algunes tisores tenen els manecs de diferents colors per poder diferenciar el seu us.
Alicates de tall:
Alicates de tall frontal: es fan servir per tallar filferro, calus... quan més llargs siguin els manecs, més força hauras de fer.
Alicates de tall lateral: els manecs no són gaire llargs i són uns alicates que no poden tallar grans gruixos, s'utilitzen per tallar cables.
Alicates per terminals: la part de la boca serveix per encastar cables en terminals amb la part posterior ens permeten tallar i pelar fils electrics.
Alicates per pelar fls: permeten pelar els cables electrics amb facilitat, el cargol que hi ha a la part del regatge es pot ajustar al gruix del fil, la veritat que això és més comode, perquè si no haurie de tindre molts tipus d'alicates de fil, cada un amb una mida diferent.
Pelacables. hi ha un cargol que ens permet ajustar la boca segons la mida del fil que anem a pelar, i com ya diu el seu nom, s'utilitzen per pelar cables.
Cuters. Hi ha molta varietat de cuters, el que utilitzem de forma més comú es el cuter retractil
El cuter de fulla fixa: el cuter té una fulla molt esmolada i un mànec, és una eina util pero molt perillosa ja que té una fulla que talla, i ens podriem tallar facilment.
El cuter de fulla retractil: aquests tipus de cuters són molt comuns, i molt econòmics, però són igual de perillos que els de fulla fixa, en aquest la fulla s'amaga i es pot trencar a trossos
El ribot: té una fulla esmolada que rebaixa o anivella la superficie de la fusta, es pot regular el gruix de la fusta tallada a cada passada.
Ribot de fusta: el ribot de fusta té una fulla fixa, i es troba a l'interior d'un bloc de fusta, s'ha d'eivtar que la fulla toqui objectes metàl·lics, ja que es faria malbé.
Els enformadors: es poden treballar de forma manual o copejant amb una maça. Els enformadors es una eina molt perillosa perqué hem d'utilitzar força per tallar.
EINES D'ABRASIÓ.
He aprés que abrassió vol dir fregar el material amb una eina més dura per pulir·lo o erosionar·lo. Entre les eines d'abrasió podem distinguir entre llimes, raspes i raspalls. La diferència entre aquest tipos d'eines és que les llimes tenen dents fines, les respes tenen dents grosses i els raspells tenen fils d'acer i cadascuna té un us diferent.
Llimes:
LLimes rodones es utilitzan per llimar vores de forats.
Llimade mitjacanya és molt util per llimar peces que té trams corbs.
Llime quadrada, aquesta llime es utilitza per llimar talls que tenen angles rectes.
Llima plana per cares i vores rectes.
Llima triangular, aquesta llima serveixe per llimar llocs ón eé molt dificil poder utilitzar les altres llimes.
EINES DE PERFORACIÓ
Ens permet fer forats i aquestes eines podem ser de moltes clases como per exemple la barrina, el filarberquí, aquesta eine no té molt us perque s'utilitza el trepant portàtil. També hi ha un trepant de sobretaula que es utilitza en tallers. Hi ha també trepant portatil con cable.
Per fer forats també utilitzem la broca, hi ha moltes clases de broques.
EINES D'AGAFAR O RETENIR.
Com el seu nom indica serveixen per agafar o subjectar diferents peces o materials.
Dins d'aquest grup tenim els alicates universales que són coneguts per tots perquè és una eina que tot el mon té a casa. He aprés que hi ha moltes clases d'alicates, així tenim alicates de boca plana, que són per subjectar peces petites.
Alicates de boca plana inclinada: les puntes inclinades permeten agafar cables.
Alicates de boca rodona: són els que van utilitzar els electricistes.
Sargent de marqueteria: podem subjectar peces mentre la cola s'endureix.
Sargent o gat, serveixe per subjectar dues peces.
EINES DE CARGOLAR:
Cargolar vol dire fer moviment i força per fer servir cargols. Per cargolar podem utilitzar els tornavis, que hi ha de diferents formes (de boca plana, boca philips, boca aixal, boca sixavada...), també hi ha tornvís elèctric que fa més fàcil el treball, el bec de lloro que es fa servir per cargolar tubs i peces amb mides diferents.
També tenim la Clau stillson, clau fixa que podem ser de diferents medides, clau en forma de vas, clau d'estrella ( te forma d'anell perquè els cargols no llisquin), clau en forma de tub, clau de carraca ( anomenada així pel soroll que fa el seu pinyo, clau anglesa que es pot graduar i aixó fa que es pugui utilitzar més facilment, claus allen, també anomenades sisavades, nom que no habia escoltat mai.
EINES PASIVES
En aquest grup he aprés que existeixen el cargol de banc, que és una eina que utilitzem en el nostre taller del cole quan volem subjectar peces per llimar, foradar...
Una eine que no habia escoltat mai es l'enclusa que serveix per colpejar peces amb seguretat.
EINES DE MESURAR
Aquestes eines tambés s'anomenan de traçar o marcar.
Aquí, en aquest grup, tenim la cinta métrica, que es fa servir per amidar longituds entre 0 i 20 metres.
L'escaire s'utilitza per angles de 90 graus. El palmer, eina que no había vist mai fins que va estudiar les eines i la vas veure al taller de tecnologia de clase.
El peu de rei serveixe per mesurar gruixos, diametres interiors i exteriors i profunditats, aquesta eine té unes orelles que faciliten la mesura d'espais interiors, té també una sonda per mesurament de profunditats. una boca per mesurament d'exteriors.
Una altre eina d'aquest grup es la centenella, que és per comparar angles diferents al recte. També tenim el goniòmetre per mesurar i transportar angles de entre 0 i 180 graus. Aquesta eina és molt similar al transportador d'angles qu fem servir a clase per mesurar angles rectes, aguts i obtus.
Tenim també diferents clases de regles, així la regle graduat d'acer per amidar entre 0 i 500 mm, regla plegable graduat, per mesurar distàncies més grans al metre i és molt fàcil d'utilitzar perque com el seu nom indica es pot plegar.
El compas de punta pot ser de moltes clases, en general el compas serveix per traçar arcs de circunferències i transportar dintàncies. Hi ha, com he dit abans, de moltes clases, de punta per interiors, i de punta per experiors, segons el que volem mesurar.
Nivell, aquesta eina la va veure al meu avi i serveix per comprovar la horintzontalitat i verticalitat d'un pla.
EINES D'ADHERIR O SOLDAR
Com el seu nom indica serveixen per soldar peces. Dins d'aquest grup tenim la pistola de silicona que facilita el treball a l'hora d'aplicar la silicona en un material.
El bufador que és per soldar o donar forma a materials de baix punt de fusió.
Encoladora, serveix per unir peces aplicant un material plastic calent.
Soldador, és per soldar cables elèctrics i peces petites
Soldador ràpid, que escalfa molt ràpid i es pot utilitzar facilment a casa.
Soldador d'arc, es més profesional i té un transformador que aprofita el calor d'un curt circuit per fondre el material. Amb aquest soldador hem d'utilitzar pantalla protectora pels ulls per evitar accidents.
Reblador, serveix per reblar reblons.
Grapadora, per unir peces de qualsevol material amb grapes.
A més a més, no solo he aprés moltíssimes clases d'eines, també he aprés les parts que tenen i el noms d'algunes parts de les eines ( interruptor, cable...) i una cosa molt important que he aprés es que les eines hem de'utilitzar·les adecuadament al seu us, i no podem utililizartl·es per usos diferents.
Es molt important que les eines es conserven en bon estat, netejar·les i guardar·les a un lloc adequat.
Una altra cosa molt important que he aprés és que hem d'utilitzar elements de protecció per evitar rics d'accidents, com per exemple quand fem servir el soldador hem d'utilitzar ulleres de protecció per evitar accidents als ulls. He aprés que hi ha molts elements de protecció, com per exemple, botes, guants, cascos, orelleres...
Com ho he apres?
Totes les eines que he explicat, les normes de seguretat i l'utilitat que tenen les eines, ho he aprés de diverses maneres, amb les explicacions que el Cesc va fer en clase, a partir d'un joc anomenat jclic en el que tu esculls el apartat que volies treballar ,i doncs, habia una part teòrica per veure els tipus d'eines, el seu us i , despres una part que t'explicaba les normes de seguretat.
El joc servia per aprendre de forma molt divertida les eines, les partes de les eines, ja que era molt variat, perqué habia jocs per relacionar eines amb el seu nom, definicions, clasifficar, completar... també hi havia puzzles i sopes de lletres... estaves estudiant mentre jugaves, una manera diferent d'estudiar, pero molt guay, també ho he apres a partir de la web de carpetes d'aprenentatge, com he dit abans, amb les explicacions que ens donava el Cecs a la classe, també si un company preguntaba alguna cosa el Cesc deia la resposta en veu alta i aixi ja la saviem tots, a vegades feien preguntes interesants i t'ajudaven molt a l'hora d'estudiar...
La veritat que ha sigut molt entretingut i divertit com hem aprés el tema de les eines de l'aula de tecnologia.
Com m'han avaluat?
M'han avaluat amb l'interes mostrat a classe, i amb dos tets que hem fet, a mi la veritat els dos hem van anar super be, ja que en el primer test vaig sacar un 9.00,en el segon 9.50 i en el tercer un altre9.50 estic molt contenta amb la meva nota, jo la veritat habia estudiat molt, i m'ho sabia molt bé , però igualment estaba molt nerviosa, així que estic molt contenta. El Cesc també avaluará aquest port foli, i la veritat es que m'he esforçat molt per fer·ho be.
i tant que t'has esforçat , sembla un llibre de text!!!!!
ResponderEliminar