FITXA 1

            MOLINET ORIGAMI

L'origami  o papiroflexia és un art japonès que consisteix en el plegat del paper sense utilitzar tisores ni cola, i amb la finalitat de fer figures de formes molt variades, algunes semblen escultures.

 No és la primera vegada que vam fer origami, ja que en el curs passat també vam fer algunes figures de paper, una nau espacial i altres figures. Aquest curs i en  l'assignatura de tecnología, dins el "projecte  estels", durant dos dies amb el professor hem estat fent un molinet d'origami,  per fer-ho hem utilitzat  paper o cartolina, un pal i una xinxeta, i  a més a més, necessitem ser molt precisos a l'hora de doblegar el paper perquè així el molinet ens quedi perfecte.

Per fer el molinet. vam seguir les instrucions d'una web que ens va posar el professor  al blog de tecnologia (https://es.wikihow.com/hacer-un-molinillo-de-origami).

 



PasSos a seguir per fer el molinet de vent d'origami:


1. En primer lloc tenim que tallar el paper per donar-li forma de quadrat.

2. Després  doblegarem el paper per la meitat en diagonal pels dos costats, després ho desdoblegarem.

3. .Dobleguem les quatre cantonades cap al centre  com si anéssim a fer un adivinador, després desdobleguem el paper.

4. Dobleguem el paper fins a la meitat, aquest pas es diu duplicitat  de llibre o de montanya. Després desdobleguem. .

5. Ara hem de doblegar els dos costats fins el centre perquè quedin com unes portes franceses obertas. Aquest pas es diu plegat de finestra oberta. En aquest pas no desdoblegarem el paper.

6. Agafem els plegs diagonals de dalt i col·loca'ls cap a vall fins la mitat.

7. Girem l'origami mantenint el costat que no està plegat cap enrere i el costar plegat cap a tu. Per la part que no està plegada farem el pas del punt 8.

8.Agafem la solapa superior esquerra i la doblegarem cap a munt.

9. Farem el mateix a la part inferior, doblegarem la solapa dreta cap a baix. I ja tenim el nostre molinet..

9. Ara agafare el pal de fusta i col·locarem el molinet  al pal subjectant amb una xinxeta deixan un espai entre la xinxeta i el molinet perquè pugui girar com un molinet de veritat o també podem utilitzar el molinet per decorar un regal, per espantar els colons al balcó... 


              
                                                                                  
            



La meva experiencia:

Jo he fet el molinet amb la meva companya, la Sandra  i m'ha agradat molt treballar amb ella perquè ens hem ajudat mutuament i ens hem organizat molt bé. El molinet ens va quedar molt xulo i girava com un molinet de veritat.

M'ha agradat molt fer aquest projecte perqué m'agrada molt treballar el paper amb les mans i sense tisores ni cola, a més a més, em relaxa fer figures de paper i és molt entretingut perqué has de estar concentrada perquè tot els pasos sortin  bé i no t'equivoquis..



VIDEO

Et deixo un video amb la meva companya fent el molinet.

                                                                                                      
 


 








              VOLAR NO ÉS CAURE


 A. Talla dos quadrats de paper iguals i identifica'ls amb una X i una Y. 

B. Deixa caure simultàniament els dos trossos plans des d'una certa alçada. 

C. Doblega el paper X per la meitat, i torna a deixar caure tots dos. 

D. Doblega el paper Y per la meitat dues vegades i repeteix la caiguda. 

Qüestions 

1. Quin dels dos trossos arriba abans a terra quan fas el que indica l'apartat B? 

Al seguir els passos del apartat B i deixar caure els dos trossos de paper plans, els dos trossos arriben  alhora a terra  i això és perquè com són dos trossos iguals i plans la resistencia a l'aire és la mateixa en els dos trossos de  paper. Els dos trossos de paper tenem el mateix aire sota i per això cauen a la mateixa velocitat i alhora.  


2. Quin dels dos trossos arriba abans a terra després de fer les instruccions de l'apartat C? I en fer el que diu l'apartat D? 

Quan un dels trossos de paper, el marcat amb X, el dobleguem per la meitat i el altre no, el que hem doblegat per la meitat ( com es explica en l' apartat C)  arriba abans a terra que l'altra,  ja que al doblegar el paper, aquest ofereix menys resistència a l'aire, ja que  l'àrea de contacte amb l'aire del paper que hem doblegat  és més petit. Al tenir  el paper que hem doblegat menys resistència  a l'aire  arriba abans a terra. El paper X va mès ràpid perquè té poc aire sota i no el frena tant. Per tant el paper que arriba abans a terra és el paper X, que és el que hem doblegat per la meitat.


Al doblegar el paper Y per la meitat dues vegades i tenir el paper X doblegat una sola vegada, el paper que arriba abans a terra en aquest cas és el paper Y, ja que com he dit abans al doblegar-lo més vegades té menys resistencia a l'aire, ja que té una menor àrea de contacte amb l'aire. Al tenir menys  resistència cau més depressa. Per tant el paper que arriba abans a terra és el paper Y que té menys aire a sota i no el frena tant i per això va més ràpid.

L'aire s'oposa al moviment, com més grand sigui la superfície del paper en contacte amb l'aire el seu frec amb l'aire serà més gran, és a dire, l'aire influeix en la velocitat de la caiguda frenant uns objectes més que altres segons la seva forma. El paper que té més superfície triga més en arribar a terra i al doblegar el paper aquest redueix la seva superfície i cau abans.

Quan hem doblegat el paper,  aquest no pesa més, els pes és el mateix, peró la superfície que té contacte amb l'aire és menor.

Podem dire que el paper  que hem doblegat, al caure lluita amb menys aire, i com més vegades ho doblegem, amb menys aire haurà de "lluitar".  


3. Els papers cauen en línia recta?

Els papers no cauen en línia recta, cauen fem un moviment de balanceig perquè hi ha aire al voltant i els fluxos d'aire fem que els  papers caiguin fent moviments, girant.




Comentarios

Publicar un comentario