LA VOLTA AL MÓN EN 8 HORES



Què en sé?


Sé que és una glacera, és una massa gran de gel que es forma a la part alta d'una muntanya, i descendeix lentament per la vessant., que es forma per l'acumulació i compactació de la neu, i el 10% de la superfície terrestre està coberta per glaceres. També sé que un glacial és una gran reserva d'aigua dolça. També que el canvi climàtic està provocant que les glaceres es comencin a fondre.

També sé que a Catalunya hi ha glaceres als Pirineus i que  uns dels més importants són l'Aneto, la Madaleta i el Monte Perdido.

Els meus pares han estat a Noruega i van estar caminant per una glacera, la glacera Briksdalsbreen, i m'han explicat perquè hi ha algunes glaceres que són blaves, m'han dit que això es produeix perquè el gel  va comprimint les pompolles d'aire, van sent espaïdes augmentant la densitat del gel. La unió entre l'hidrogen i l'oxigen de l'aigua és bo per absorbir el color grog i vermell de la llum, però absorbeix malament el color blau i per això es veu blau la glacera.

En Noruega a l'estiu hi ha moltes hores de llum i a l'hiver pràcticament tot el dia és de nit. Que hi hagi poques hores de llum influeix en la salut de les persones, per això en Noruega hi ha molts suïcidis.








També sé que al món poden haver-hi terratrèmols, i que cada terratrèmol té una escala diferent i que hi ha diferents escales  per mesurar els terratremols, com l'escala de Richter. Un terratrèmol és un moviment brusc de terra i que fa que tota la superfície terrestre comenci a bellugar-se, és produït per un moviment de plaques tectòniques i per un material anomenat magma, aquest material surt de les plaques tectòniques. Hi ha en llocs on els terratrèmols són molt comuns aquí


A Espanya no hi solen haber-hi cuasi cap terratrèmol.                                                                                           
També sé que els terratrèmols a vegades poden ser causats pels volcans.

Només hi ha terratrèmols on hi ha plaques tectòniques i volcans.

En aquells llocs on els terratrèmols són més freqüents els edificis estan fets amb materials més resistents per evitar que les ciutats quedin destruïdes, i així estan preparats perque els edificis no s'ensorrin tan fàcilment, ja que costa molt tornar-los a edificar.

També  com es diu el pla d'emergències que posen a Catalunya quan hi ha inundacions, es diu INUNCATés el pla que es posa quan hi ha risc d'inundacions, i un altre pla d'emergències que és posa a Catalunya es diu VENTCAT  que és el pla que es posa quan hi ha molt de vent, tot això ho  de haber-ho escoltat en les notícies.

També  les precaucions que s'han de seguir abans, durant i després de què hi hagi inundacions com per exemple anar a les part més altes de la casa, no quedar-se dintre del cotxe, ja que pot flotar molt fàcilment... 

També  que viatjant pel món es poden aprendre moltes coses.  que cada país  una cultura diferent, un idioma diferent, el clima, el relleu, alguns països també tenen l'hora diferent, hi ha moltes coses diferents... el horari, el clima, els rius...  tot això condiciona la vida de les persones.

Jo he viatjat a molts països i ciutats amb els meus pares, he anat a Nova York, França, SuïssaGrèciaItàlia, Londres, Alemanya, Tenerife, Lanzarote, AstúriesGalícia... (quasi tota Espanya).


Quan vaig viatjar a Nova York, la primera cosa que vaig aprendre va ser la diferència horària entre Espanya i Estats Units, en Nova York són 6 hores menys que en Espanya, ja que si viatgem cap a l'est es suma una hora i si anem cap a l'oest es resta una hora. Nova York és coneguda com la capital del món i la ciutat dels gratacels. En aquesta ciutat vaig visitar la  "zona 0", que és el lloc on es trobaven les Torres bessones que van ser destruïdes per un atentat  terroriste el 11 de setembre de 2001.

La temperatura a Estat Units és mesura amb graus Fahrenheit i no en graus centígrads com a Europe






Quan vaig viatjar a França vaig aprendre, entre altres coses,  que França pertany a la Unió Europea i que el riu més important que passa per París, que és la capital  és el riu Sena. Té un museo mol important El Louvre.




Quan vaig viatjar a Grècia vaig aprendre que  aquest país és el bressol de la civilització grega, que està formada per moltes illes que estan al mar mediterrani. Dintre de Grècia hi ha diverses illes que també vaig visitar, com SantoriniMikonos i Atenas ( aqui vaig visitar un monument molt important El Partenon). També vaig aprendre que es troba en una zona volcànica. El volcà de Santorini s'anomena Nea Kameni i és un volcà que actualment està actiu.


De Suïssa vaig aprendre que no forma part de la unió europea perquè economicament  és un país molt ric,  és un país dividit en cantons i que en cada cantó es parla un idioma diferent. Vaig visitar les catarates del Rin que es troven a Schaffhausen, un poble molt bonic.


                   






En Italia vaig coneixer Bari i Venecia. Venecia es una ciutat que s'està enfonsant, em van explicar que cada any s'enfonsava 1mm aproximadament i que es coneix com la ciutat dels canals ja que vagis on vagis haura un canal d'aigua. El calentament global esta afectant a questa ciutat, i això provocarà l'augment del mar Adriatic i aquesta ciutat es començara a undir. En aquesta ciutat es produeix el fenomen del Aqua Alta, que cada vegada es produeix durant més temps i ho provoca la gravitació del sol i la lluna. 


 
                                                 

A Londres vaig aprendre que hi ha un riu molt important anomenat Tamessis. I que en aquesta ciutat s'esta debatin el gran dilema polític anomenat "Brexit".




Que he après?



He après moltes  coses  a través d'un viatge anomenat "La volta al món en 8 hores"., que es el títol amb el que el Cesc ens va explicar aquest tema. He après quina és la serralada més propera a la nostra comunitat on podem trobar-hi glaceres. Aquesta serralada on hi ha glaceres és els Pirineus o hi ha unes 54 glaceres i les més importants són l'Aneto, la Madaleta, el Monte Perdidolas Neous, glacera de l'Alba, glacera de Pailla... Aquestes glaceres es troben tant a la vertent nord com a la vertent sud.



També he après que totes aquestes glaceres es troben en retrocés i fonent-se, a causa del canvi climàtic i que estan perdent 1 metre i mig aproximadament de gruix.

Les causes de què les glaceres estan encongint són a més del canvi climàtic, l'actuació dels humans, perquè utilitzem productes que escalfen la superfície de la terra.

La velocitat de fusió va augmentant, i és preveu que l'any 2050 no quedin glaceres als Pirineus, això afectarà també a que augmenti el nivell del mar i que s'inundin algunes ciutats.

Aquí et deixo una foto del canvi que s'ha produït a la Madaleta.


Una cosa molt interessant que he après , és qui és Otzi, "l'home de gel". Va ser un home que va morir en els Alps fa més de 5.300 anys i que va ser trobat en 1991 en el massís d'Otztal entre Àustria i ItàliaEn trobar-se enterrat en el gel el seu cos s'mantingut pràcticament intacte i això ha permès que poder estudiar la seva alimentació, costums, roba...


En relació al continent africà he après que és una falla i perquè es produeixen, una falla és una fractura en el terreny al llarg de el qual s'han desplaçat dos blocs un respecte a l'altre. He après que la falla que es troba a l'Àfrica es diu "la gran vall del Rift" que va desde Yibuti a Mozambique de la que també forma part el Mar Roig i el vall del riu Jordan. Aquesta falla mesura 4.840 km i segueix creixent en l'actualitat.




He après que al cap d'uns milers d'anys, la falla de la gran Vall del Rift provocarà que africa és dividi en dues parts, formant un nou oceà amb un dorsal enmig







També he après el nom d'un altre falla molt important, que és troba al continent Americà i que es diu la falla de San Andrès. Aquesta falla va desde l'estat de Califòrnia (Estats Units) i per la baixa Califòrnia Mèxic, aquesta falla produeix grans terratrèmolsés la falla més perillosa de tot el món, i que pot provocar un terratrèmol en qualsevol moments.Aquí a la peninsula Ibèrica no poden haver-hi casi terratremols, ja que per aquí no passen plaques tectòniques
















He après que el mar d'Aral era un dels 4 llacs més llargs del món però ho va deixar de ser perquè la Unió Soviètica va fer un canal per poder regar els camps de cotó poder fer roba i d'arròs de manera que es va anar quedant sense aigua, 
Això vol dir que quan l'ésser humà intervé en la natura li pot fer malbé. També desviaven els rius que arribaven aquest mar.









Amb el que respecta a la nostra comunitat he après com es diu el pla d'emergències per inundacions a Catalunya, l' INUNCAT, que és un instrument de protecció civil elaborat per la Generalitat de Catalunya, per establir els avisos, organització per fer front a les situacions d'inundacions i adoptar les mesures necessaries per evitar danys en la població, edificis...




També he après més mesures de seguretat a tindre en conta quan hi ha inundacions, és a dir mesures abans, durant i desprès d'una riuada.



ABANS: tenir a mà roba de protecció llanternes, medicaments...

DURANT: no quedar-se a les parts baixes de la casa, no travessar rius o rieres...


DESPRÉStindre cura amb l'aigua que es consumeix i també tindre cura amb perills d'ensorrament



Relacionat amb les inundacions he après que una riera és un fet natural d'aigües pluvials amb cabal temporal o ocasionals. He après que uns del carrer més importants de la nostra ciutat abans va ser una riera: la Rambla.






La nostra ciutat es va veure afectada per una riera el 10 d'octubre de 1994, ja que és van produir unes pluges extraordinàries al camp en Tarragona, al Montsant...  pluges que van provocar danys físics i personals









He après que segon alguns científics, fa uns milers d'anys entre sud-americà i l'Àfrica hi va haver un altre continent anomenat l'Atlàntida, que segon Platon es va enfonsar per una gran explosió.



El fet que hagues existit un altre continent en mig, feia que els científics dubtaven que el continent africà i sud-americà fossin peces d'un trencaclosques.



Segon Alfred Weggener, defensor de la teoria del desplaçament dels continents, el continent africà 









i el sud-americà havien estat units formant peces d'un trencaclosques, formant un sol continent anomenat Pangea, si solament havia un continent també havia un sol oceà, anomenat Tetis. L'explicació que donava Weggner per explicar que els dos continents van a estar units en el passat era el fet d'haver trobat una espècie d'animals en els dos continents, així entre Madagascar i l'Índia van trobar-se lemurs. Segon Weggener a causa d'una força o energia  s'haurien separat els continents, ja que entenia que igual que hi havia energies que tiraven cap amut i altres cap a baix també hauria energies que tiraven de dreta a esquerra i viceversa. Weggener no suposo explicar que tipus d'energia va fer que els continents es mouen ni d'on procedia aquesta energia.


En 1928 Holmes va donar a coneixer la teoria de la convenció del manto que explicava perquè els continents es movien, afirmant que els continents s'haurien transportat sobre el manto com si d'una cinta transportadora es tretes, aquesta teoria va fer que en 1967 ressorgira novament la teoria del desplaçament dels continents . Així es va afirmar que l'Antàrtida, africa i l'india havien estat unides com si fossin un sol continent, ja que es va descobrir fòssils d'animals i plantes comunes en diferents llocs de la Terra.







Finalment he après que és una mapa topogràfic, és el conjunt de línies que representen la superfície i el relleu d'un territori o una muntanya. Cada línia s'anomena corba de nivell. 



El mapa topogràfic per tant representa la forma d'una muntanya en un pla. Les corbes de nivell són línia imaginaries que uneixen els punts del terreny que es troben a la mateixa altitud sobre el nivell del mar. Tots els punts que formen una línia es troben a la mateixa alçada o cota.









Quan les línies estan molt juntes és que el terreny te una major inclinació és a dir un pendent fort      quan les corbes de nivell estan molt separades indiquen un terreny pla o una pendent suau.












I finalment he après  que no tots els països tenen el mateix horari, i per aprendre això hem estudiat els fusos horaris. Un fus horari es cadascuna de les 24 parts de 15º de longitud en que es divideix la Terra per mitja de meridians començcant pel meridià de Greenwich.
He après que com la Terra gira d'oest a est al passar d'un fus horari a un altre en direcció est hi ha que sumar 1h  i quan anem  a l'oest tindrem que restar 1h. 
He aprés la diferència horarie entre EEUU i Tarragona, també entre Tarragona i Xile, i entre Tarragona i Japó. També sé que EEUuU té diferents fusos horaris, no és la mateixa hora en la zona atlàntica que en la zona del Pacífic.




















Hecho con Padlet





Com ho he après?

Cada dia el Cesc ens feia preguntes dels apartats que ja habiem fet i explicat, per  poder repasar, i així el dia del examen estar preparats. Aquest repàs m'ajudava molt a aprendre més fàcilment tot el que el Cesc explicava.

Ho he après  també, fent un recorregut al voltant del món, el Cesc ens va posar un treball anomenat "La volta al món en 8 hores" en el que fèiem un recorregut per diferents  països i ciutats del món, en cada etapa o viatge teníem que fer una activitat diferent. Les etapes de viatge eren les següents:



De Londres a Suez: en aquest viatge teníem que contestar una sèrie de preguntes sobre les glaceres més properes a nosaltres, que ha passat amb aquestes glaceres, que pot passar a l'any 2050 i perquè, i també teníem que cercar informació sobre la paraula  Otzi. Per fer aquesta activitat ho he après amb les explicacions del Cesc a la classe, consultant vídeos i pàgines web que hi havia al treball, i cercan informació. a internet

De Suez a Bombai: en aquesta etapa he contestat les preguntes sobre la falla del continent africà, que passarà amb aquesta falla dintre d'un miler d'anys, i que falla hi ha en el continent americà. Tot això ho he après contesten les preguntes de l'activitat després d'escoltar les explicacions del Cesc i  consultant en internet.

De Bombai a Calcuta: en aquesta etapa he après tot sobre el mar d'Aral a partir de les explicacions del Cesc i d'una eina del Google earth que ens permet veure imatges històriques i fetes al llarg del temps.

De Calcuta a Honk Kong: per aprendre el pla d'emergències per inundacions a Catalunya i les mesures de seguretat a tindre en conta en cas de riuada ( avans, durnt i després) he consultat la pàgina web de la Generalitat que ens va facilitar el Cesc, també com les seves explicacions, a clase, també vaig consultar a internet per trobar informació sobre la riera  ocorreguda Tarragona en 1994.

De Honk Kong a Yokohama: en aquesta etapa he après a través de les explicacions del Cesc a la classe i d'un vídeo que hi havia en les carpetes d'aprenentatje, les teories dels científics sobre si el continent Àfrica i Amèrica havien estat units en el passat i com s'havien produït el desplaçament dels continents.

De San Francisco a Nova York: tot lo relatiu a què és un mapa topogràfic, les corbes de nivell, i l'interpretació dels mapes topogràfics ho he après amb les explicaciòns del Cesc a la classe i amb un video d'un programa anomenat "Que qui com" que ens va posar el Cesc a la classe i que després vaig veure a casa meva amb el link que em va facilitar el profe.

Totes les explicacions del Cesc m'han ajudat molt a poder entendre més fàcilment tots aquest tema que he explicat en aquest portfoli i a aprendre tot de forma més entretinguda i devertida.

De Nova York a Londres: en aquest viatje he après els fusos horaris i com es calculen, segon que viatjen al est o al oest.  Tot això ho he après amb les explicacions del Cesc i el mapa que ens va posar a clase i amb la pràctica, calculant el horari d'algunes ciutats. 







També he après moltes coses sobre la lluna, perque he tingut que fer un apartat en aquest porfoli dedicat exclusivament a aquest tema, i així he tingut que buscar molte informació en internet i fer apartats amb ho que jo considero més important.







Com m'han avaluat?


M'han avaluat principalment amb el treball realitzat a la classe sobre la volta al món, en el qual en la primera part (en el qual és el Cesc ens ha demanat que li enviem els primers 4 apartats de la volta al món per poder corregir-los) m'ha posat un 10, estic molt contenta de la nota, ja que m'he esforçat molt i ho he fet el millor que ho se fer, m'ha agradat molt el comentari que hem va posar al treball de la volta al món. També em avaluarà amb la entrega de la segona part del treball de La volta al mon en 8 hores, que encara no tinc la nota, i  també amb aquest portfoli,  també amb un examen tipus tests que hi era a la plataforma, tambè estic molt contenta amb la meva nota la veritat, ja que he tret un 8, encara que m' hauria  agradat tenir una note més alta. També m'avaluarà amb l'interès mostrat a les classes.






Comentarios